"Cu Iz de bine"

CATCH AND RELEASE

În anul 2006 terminasem de construit Lacul Junior, un lac mic de 18 ari (1800 mp) care să fie liantul arhitectonic al celor trei cabane programate a fi construite în jurul lui, la poalele unei Livezi de Măr.

Vezi: www.profy.ro

 

Picture18
Am populat lacul cu: caras, crap, sânger sau novac şi amur.

În anul 2007, urma activitatea de construcţie a Lacului Ocean, pe o suprafaţă de 2,2 ha suprafaţă îngrădită şi luciu de apă de 1,5 ha.

Politica investiţională, era să construiesc un Sat de Vacanţă, într-un habitat natural, lipsit de poluanţi: chimici, biologici şi fonici, în care suverană să fie Natura.

Căutând informaţii despre posibilele destinaţii pe care urma să le dau lacului pe care urma să-l construiesc, am dat peste un articol scris de Kulcsar Laszlo despre un lac din Anglia numit: Redmire Pool.

lac2

Acest lac se spune că ar fi stat la baza fenomenului de: Catch and Release (Prinde şi Eliberează)

Iată povestirea scrisă de Kulcsar Laszlo:

Chiar în mijlocul Angliei rurale se află un mic lac, nu mai mare de 1.5 hectare, de unde a pornit un fenomen ce a devenit pe plan mondial poate cel mai tehnic şi iubit sport în aer liber: PESCUITUL LA CRAP.

lac3

Numele acestui lac de buzunar, cum le place englezilor să îl alinte, este căutat de aproape toţi pescarii de crap din Anglia şi nu numai.

Doar gândul de a avea prilejul de a pescui pe lacul unde oricând te poţi întâlni cu un Chris Yates, Rod Hutchinson, Richard Walker, Maurice Ingham, Bob Richards, îţi dă fiori.

Oricare dintre ei îţi va da cel mai bun sfat cu putinţă pentru acest monument al naturii: Continuă să încerci! 

După care vor dispărea în mijlocul pădurilor de stejari şi ulmi din jurul lacului, tot aşa de repede cum au apărut.

Poate că ţi se pare că visezi, sau poate crezi că ai văzut fantome, dar pe Redmire, ei fac parte din misterul locului.

Ca să fim capabili să înţelegem devotamentul şi entuziasmul pentru fiecare crap prins de către englezi, (iarăşi vă trimit la vizionarea filmelor produse de către Danny Fairbrass) suntem nevoiţi să ne întoarcem în perioada interbelică, când la începutul anilor 1930, în regiunea Herefordshire, unde sub îndrumarea proprietarului Barnardiston, se trece la îndiguirea pârâului Garron, pentru a putea acoperi cerinţele de apă a conacului Bernithan (de unde şi numele de Bernithan Pool) pentru irigarea terenurilor din jur.

Aşa s-a născut un lac care deţine renumele, prinderii primului crap de  40 de livre şi respectiv 50 de livre în Anglia.

Redmire nu a fost niciodată plănuit a fi un lac unde pescuitul să fie scopul principal, crapii au fost introduşi doar din motivul de a scăpa cât mai repede de vegetaţia submersă, care s-a răspândit în forme neimaginabile.

Aşa s-a hotărât popularea în 1934 a micuţului lac cu 50 de bucăţi de crapi de vârstă de 1-2 ani, proveniţi din Polonia cu subspecia de crap oglindă sau galiţian (acesta este renumit pentru ritmul rapid de creştere).

Situaţia creată era ideală pentru că aceşti peşti să crească la dimensiunea unor coloşi de apă dulce. O apă bogată în hrană naturală, cu puţine specii competitive, nefiind hărţuiţi de către pescari timp de 15-16 ani.

Primul care a avut posibilitatea de a pescui pe acest lac, a fost Harold Boulton în anul 1949, care deşi nu prinsese nimic, duce vestea despre un lac cu peşti mari.

Prin intermediul lui Harold, Bob Richards obţine permisiunea proprietarilor de a putea pescui la un an de la descoperirea lacului.

Devine atât de obsedat de Redmire, încât în cursul anului 1951 pescuieşte de vreo 10 ori pe acest lac. La ultima sa şedinţă de pescuit, va fi ajutat de fiul proprietarului, care nădeşte  cu bucăţi de pâine. Locul a fost împânzit de crapi, care profitând de zilele deosebit de călduroase ale lunii octombrie, intră într-un ritm alert de hrănire.

După numeroase rupturi, reuşeşte să bată recordul Marii Britanii cu un crap de 31,04 livre (14 kilograme), iar prietenul lui Pete Thias un crap de 28,7 livre!

Cu siguranţă această captură şi nenumăratele referiri la crapi cu mult mai mari văzuţi în Redmire, care păreau a fi de neatins, au atras atenţia pescarilor.

În acest fel a putut ajunge Richard Dick Walker să atinga noul record al ţării sale, cu un crap comun de 44 lb, botezat Clarissa.

Asta se întâmpla la 15 septembrie 1952. Locul capturii, Willow Pitch, va deveni poate cel mai cunoscut vad de pe lac.

În acele vremuri capturile care concurau la titlul de record, erau omorâte si pregatite ca trofee, pentru a putea fi puse în faţa unui posibil contestator.

Dick Walker, impresionat de frumuseţea acestui superb exemplar, decide să doneze peştele Acvariului din Londra. Va rămâne aici timp de 19 ani.

Acest gest este primul gest de protectie, care a determinat Fenomenul Catch and Release.

În timp s-a dezvoltat o adevărată industrie: dotările de pescuit la crap au atins cote nebănuite.

Această povestioară m-a determinat să construiesc Lacul Ocean, care să fie destinat doar pescarilor iubitori de Catch and Release.

 

Nu am urmărit venituri, ci am urmărit consolidarea fenomenului şi atragerea cât mai multor pescari în demersul protejării habitatului, peştilor, naturii.

Regulamentul şi legile de conduită să fie suverane şi fără discriminare.

Nu am schimbat regulile jocului nici chiar în aceşti ani de criză, când lipsurile material şi financiare pot să schimbe principii.

Lacul Ocean:

Picture53

Picture42

Capturi:

Picture56

Picture58

Picture59

Si desigur ELIBERAREA

Picture60

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *