"Cu Iz de bine"

LECTII DE CONDUITA

Deunăzi, cotrobăind prin colecţia de filmuleţe adunate în timp, am descoperit o înregistrare, de care mi-am adus aminte cu mare plăcere. Deşi are o notă umoristică, personajul principal scoate în evidenţă, bunul simţ, comportament civilizat şi nu în ultimul rând, luarea de atitudine, atunci când semeni de-ai noştri, din diverse motive, încalcă regulile nescrise de conduită în societate.

“Aşteptarea nu reprezintă modul cel mai plăcut de a petrece timpul. Totuşi, tocmai procesul aşteptării, care pare atât de neplăcut, este în sine valoros. Aşteptarea ne arată care sunt părţile noastre slabe. Ne arată care sunt adevăratele noastre priorităţi. Ne arată cum suntem noi în realitate. Aşteptarea este conduita în raport cu timpul şi durata. Ea este conduita al cărei obiect constă în a face absenţa prezenţă şi prezenţa absenţă.”
Citat din Aurel Pălăşan

Se-ntâmpla să fie prin anul 2000. Trecuseră unsprezece ani de la revoluţie şi încă cetăţenii României circulau în ţările din vestul europei doar cu viză.
Eram foarte fericiţi. Fiica noastră, după un parcurs bine structurat educaţional, a primit acceptul de a studia în Germania la Universitatea din Mannheim.

Succesele sau eşecurile oamenilor depind de capacitatea lor de a-şi adapta conduita în funcţie de vremuri.
Citat din Niccolo Machiavelli

Am mai avut un motiv de fericire. Tată, mamă şi fiică, am primit vize. Era o mare realizare pentru anul 2000. Sigur cel mai mult a însemnat obţinerea vizei de studiu.

“Omul este acela care, prin conduita sa oportună sau inoportună, îşi alege propria pedeapsă: şi cea de aici, dar şi cea de dincolo.”
Ion Untaru

Ne-am pregătit de un drum lung, cu bucurie, emoţie, dar şi cu multe griji. Aruncam în vâltoarea vieţii o tânără, care începea o viaţă nouă, într-un mediu necunoscut, departe de casă, având sprijin şi susţinere de la o singură familie de prieteni, cărora le vom fi mereu recunoscători.

“Talentul se făureşte în tăcere, iar caracterul în vâltoarea vieţii.”
Citat din Goethe

Ne-am pornit la drum dimineaţa devreme, aflând că la graniţa se stă mult la rând. Am ajuns la Petea la ora 4 am. Aşa cum bănuiam, rând mare la graniţa cu Ungaria.
Bunul simţ, comportamentul civilizat, respectul şi nu în ultimul rând spiritul civic şi luarea de atitudine, nu depind de neam, de rasă, de vârstă, ci depind de OM.

Sper să vă placă. Vizionare plăcută.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *