Author: Marinel Filip
august 8, 2015
Nu dau lecţii nici măcar sfaturi, prezint doar reţeta unei pâini “cu iz de bine”

Nu sunt nutriţionist, dar pot spune că bobul complet de grâu aduce tot.
Decât pâine „deghizată”, mai bine pâine adevărată, cu ingrediente pe care le cunoaşteţi şi pe care le gestionaţi după propriul plac.
„În viaţa noastră insipidă
În care toţi ne ducem veacul,
Minciuna este o stafidă
Ce parfumează cozonacul”.
(Nicolae Paul Mihail)
Bobul de grâu complet, conţine: târâţă cam 14 %, endosperma (gluten şi amidon) 83%, germenul 3%.
Şi dacă îl avem complet de ce să-l separăm?
Încercaţi să faceţi voi pâine adevărată, sănătoasă, hrănitoare, aducătoare de nutrienţi.
Decideţi voi şi asumaţi-vă decizia. Un mic pas spre sănătate.
Ingrediente plămădeală:
2 căni de faină albă.
25 g drojdie de bere proaspătă, pakmaya.
1 linguriţă zahăr brun.
150 ml apă călduţă.
Ingredientele de bază:
1 kg grâu
Sare
100 ml ulei de măsline.
650 ml apă călduţă.
Preparare plămădeală:
Într-o cană se pun 150 ml de apă călduţă în care se dizolvă 25 g drojdie şi o linguriţă de zahăr brun.

Într-un vas se pun 2 căni de faină albă care se amestecă şi se frământă cu conţinutul din cană.
Se acoperă şi se lasă la dospit 30 de minute.

Prepararea de bază:
Boabele de grau.

Se macină grâul. Eu am folosit o râşniţă de cafea.

După măcinare, se amestecă făina obţinută cu o lingură de sare.
Se adaugă uleiul, (eu am folosit ulei de floarea soarelui nerafinat, după reţeta ţărănească)
Se adaugă plămădeala dospită, apă călduţă şi începe partea cea mai frumoasă, frământatul.

Se spune că se frământă până asudă grinda, dacă aveţi grinzi.
Dacă nu, până transpiră tavanul, dacă aveţi.
Când aluatul devine elastic şi nu se mai prinde de vas, se pune la dospit 2 ore, acoperit, la loc călduţ şi fără curenţi de aer.

Se tapetează tăvile cu ulei. Eu am folosit tăvi de teflon.
Se împarte aluatul dospit în tăvi. Apoi se lasă la dospit încă o oră.

Se coace la temperatura de 180 grade Celsius timp de 75 minute.



Pesmetul muncit este mai dulce decât cozonacul furat.
Pofta buna, „cu iz de bine”
Pesmetul muncit este mai dulce decât cozonacul furat. Bine spus. 🙂 O paine tare faina si zic eu „sanatoasa” Si comercializati ?
Nu comercializăm. Este o rețetâ pe care o facem în casă și pe care am considerat că e bine să o postăm !