"Cu Iz de bine"

PÂINE BOB COMPLET

Nu dau lecţii nici măcar sfaturi, prezint doar reţeta unei pâini “cu iz de bine”

PAINE BOB COMPLET 2
Nu sunt nutriţionist, dar pot spune că bobul complet de grâu aduce tot.

Decât pâine „deghizată”, mai bine pâine adevărată, cu ingrediente pe care le cunoaşteţi şi pe care le gestionaţi după propriul plac.

„În viaţa noastră insipidă
În care toţi ne ducem veacul,
Minciuna este o stafidă
Ce parfumează cozonacul”.

(Nicolae Paul Mihail)

Bobul de grâu complet, conţine: târâţă cam 14 %, endosperma (gluten şi amidon) 83%, germenul 3%.

Şi dacă îl avem complet de ce să-l separăm?

Încercaţi să faceţi voi pâine adevărată, sănătoasă, hrănitoare, aducătoare de nutrienţi.

Decideţi voi şi asumaţi-vă decizia. Un mic pas spre sănătate.

Ingrediente plămădeală:

2 căni de faină albă.
25 g drojdie de bere proaspătă, pakmaya.
1 linguriţă zahăr brun.
150 ml apă călduţă.

Ingredientele de bază:

1 kg grâu
Sare
100 ml ulei de măsline.
650 ml apă călduţă.

Preparare plămădeală:

Într-o cană se pun 150 ml de apă călduţă în care se dizolvă 25 g drojdie şi o linguriţă de zahăr brun.

PLAMADEALA 01
Într-un vas se pun 2 căni de faină albă care se amestecă şi se frământă cu conţinutul din cană.

Se acoperă şi se lasă la dospit 30 de minute.

PLAMADEALA 04
Prepararea de bază:

Boabele de grau.

BOABE DE GRAU 01

Se macină grâul. Eu am folosit o râşniţă de cafea.

MACINARE 02
După măcinare, se amestecă făina obţinută cu o lingură de sare.
Se adaugă uleiul, (eu am folosit ulei de floarea soarelui nerafinat, după reţeta ţărănească)
Se adaugă plămădeala dospită, apă călduţă şi începe partea cea mai frumoasă, frământatul.

Picture 5041
Se spune că se frământă până asudă grinda, dacă aveţi grinzi.
Dacă nu, până transpiră tavanul, dacă aveţi.

Când aluatul devine elastic şi nu se mai prinde de vas, se pune la dospit 2 ore, acoperit, la loc călduţ şi fără curenţi de aer.

Picture 5049
Se tapetează tăvile cu ulei. Eu am folosit tăvi de teflon.
Se împarte aluatul dospit în tăvi. Apoi se lasă la dospit încă o oră.

Picture 5053
Se coace la temperatura de 180 grade Celsius timp de 75 minute.

Picture 5055

Picture 5059

PAINE BOB COMPLET 2

Pesmetul muncit este mai dulce decât cozonacul furat.

Pofta buna, „cu iz de bine”

2 Comments

  1. Grigore Zlamparet

    Pesmetul muncit este mai dulce decât cozonacul furat. Bine spus. 🙂 O paine tare faina si zic eu „sanatoasa” Si comercializati ?

    Reply
    1. Marinel Filip (Post author)

      Nu comercializăm. Este o rețetâ pe care o facem în casă și pe care am considerat că e bine să o postăm !

      Reply

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *