M-am gândit să scriu despre tăcere “cu iz de bine” constatând că este mult mai benefic şi mai avantajos să taci decât să reacţionezi.
Atunci când vorbeşti, emiţi păreri dintr-o bază de cunoştinţe cumulate în timp, când asculţi, sunt şanse să creşti această bază de cunoştinţe.
Ai dreptul să nu spui nimic. Tot ce spui poate fi folosit împotriva ta!
Tăcerea este prietenul care nu te trădează niciodată. (Confucius)
În acest articol m-am inspirat din: Arta tăcerii de: B.Blanchard
A şti să taci este un dar apreciat din toate timpurile. Unii îi spun calitate, alţii nu stau în cumpănă spunându-i virtute.
Câtă vreme ţii gândurile întemniţate, ele îţi aparţin. De îndată ce le laşi să-şi ia zborul sub formă de cuvinte, ele scapă şi pot să-ţi pricinuiască mari probleme.
Oamenii care ştiu să tacă sunt suficienţi de stăpâni pe ei, încât să vorbească numai atunci când se cuvine.
A întreţine o conversaţie cu minimum de cuvinte, menite numai a face să strălucească oratorul căruia doreşti să-i arăţi respect şi simpatie, aceasta este opera unori oameni abili, al căror spirit consimte să se instruiască cu plăcere.
Tăcerea este o virtute care ne face plăcuţi semenilor noştri. – Samuel Butler (1872)
Există arta de a tăcea vorbind. Numai cei ce ştiu să tacă vorbind pot avea marele talent de a deplasa o conversaţie şi de a o transporta de pe un teren primejdios pe unul complet neutru.
Există o cugetare care susţine că un secret dintre două persoane este un secret al zeilor. În această apreciere trebuie să vedem acel minunat lucru care este discreţia unui confident.
În acest caz dar numai în acest caz, secretul a două persoane este secretul zeilor. Dar câţi confidenţi sunt demni de acest nume? Câţi sunt aceia care ştiu să tacă?
Puţine sunt cazurile când destăinuirea unui secret este un lucru folositor.
Tăcerea este una dintre marile arte ale conversaţiei. (Cicero)
Cel mai însemnat lucru care ar fi de făcut în prezenţa unei dureri, este să ştii să taci.
Învăţaţi tăcerea. Cu seninătatea tăcută a unei minţi meditative, ascultaţi, absorbiţi, transpuneţi şi transformaţi-vă. (Pitagora)